Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Για τους μετανάστες απεργούς πείνας και τους άταφους νεκρούς στο Αιγαίο


(Νέα Υόρκη 1898.  Ελληνες στην οδό Bayard στο Μανχάταν, δωμάτιο με πέντε σεντς το στρώμα. Φωτογράφος: J. A. Riis. Museum of the City of New York)


Οι νεοναζί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι: δεν χρειάζονται ούτε τάγματα εφόδου, ούτε ρατσιστικές επιθέσεις από δολοφόνους δικυκλιστές. Η ελληνική αστυνομία σε αγαστή συνεργασία με τους ευρω-φρουρούς της Frontex κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους οδηγώντας σε θάνατο αθόρυβο, αργό και βασανιστικό εκατοντάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Στις μεγάλες πόλεις και στα σύνορά της.
Από τις 14 Μαρτίου οι 70 μετανάστες κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας κάνουν απεργία πείνας διεκδικώντας με αυτό το έσχατο μέσο, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, ακριβώς αυτό το δικαίωμα στη ζωή. Σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Οι ίδιοι όπως και πολλές εκατοντάδες άλλοι μετανάστες είναι φυλακισμένοι επί μήνες σε μπουντρούμια αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη την Αθηνα, στα «μοντέρνα» στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, στο Ελληνικό αλλά και στην Κόρινθο, στον Εβρο, στη Μυτιλήνη στη Χίο και στη Σάμο.
Κρατούνται σαν ζωντανοί-νεκροί: κανείς δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους, κανείς δεν μπορεί να τους επισκεφθεί, στοιβάζονται ανά δεκάδες σε λίγα τετραγωνικά που μόλις που χωρούν όρθιοι, χωρίς ρούχα, με ελάχιστο φαγητό, χωρίς θέρμανση, χωρίς την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται.
Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι μετανάστες έχουν ακόμα χειρότερη «τύχη»: πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα καλά φυλασσόμενα από τη Frontex (και το Τείχος) σύνορα στον Εβρο ή βουλιάζουν με τις βάρκες τους στα ανοιχτά του Αιγαίου.
Την περασμένη εβδομάδα εννέα Σύριοι εντοπίστηκαν νεκροί σε παραλία της Μυτιλήνης. Τον περασμένο μήνα άλλοι 20. Συνολικά περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί στα ελληνικά παράλια μόνο τους τελευταίους έξι μήνες. Ο φράκτης που κόστισε εκατομμύρια (για την κατασκευή και τη φύλαξή του) κάνει καλά τη δουλειά του: οι μετανάστες δεν πεθαίνουν πια στα χερσαία αλλά στα θαλάσσια σύνορα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η «εισβολή λαθρομεταναστών» έχει περιοριστεί. Εστω και με κόστος τη ζωή τους.
Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη μπορεί να μην έχει δουλειές να δώσει στους κατοίκους της χώρας αλλά έχει πολλές (κούφιες) ιδέες και (τρομολαγνικά) ιδεολογήματα. Οι Ελληνες βλέπουν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν από τους φόρους, τις περικοπές και την κατάργηση των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, μπορούν όμως να χορτάσουν με την «ασφάλεια» που τους προσφέρει δωρεάν το (αστυνομικό) κράτος, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο συγχρονος εθνικός ήρωας Ν. Δένδιας.
Οι μετανάστες δεν πεθαίνουν (μόνο) από τα χέρια φασιστών.
Πεθαίνουν (και) απ΄τη δική μας αδιαφορία.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Πορεία αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής



Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε υποσχθεί προεκλογικά την «ανακατάληψη των πόλεων» και το δόγμα «μηδενικής ανοχής στην ανομία». Οι μήνες πέρασαν κι ο Σαμαράς έχει πλέον αποκαλύψει πλήρως το σχέδιό του: οι πόλεις αλλά ακόμα και μικρότεροι οικισμοί όπως η Ιερισσός καταλαμβάνονται από τις δυνάμεις καταστολής (με εξάρτυση για συμμετοχή σε κανονικό πόλεμο) και η ακροδεξιά κυβέρνηση επιχειρεί να πατάξει τις εστίες αντίστασης και τους αλληλεγγύης απ'όπου κι αν προέρχονται...

Οι κρατικοί φρουροί υπερασπίζονται με αγριότητα τα συμφέροντα των «εθνικών εργολάβων» στη Χαλκιδική ενώ τα ΜΜΕ μας (παρα)πληροφούν με πληρωμένες καταχωρήσεις ότι κάποιοι άλλοι (κι όχι όσοι αντιδρούν) «είναι η πραγματική κοινωνία της Χαλκιδικής».

Στις Σκουριές δεν παίζεται μόνο ένα παιχνίδι συμφερόντων για την εξόρυξη του χρυσού.
Πρόκειται για ένα ακόμα τεστ αντοχής της κοινωνίας στην κλιμακούμενη αγριότητα, στην αυξανόμενη καταστολή, στη στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας και στο μοντέλο του κοινωνικού κανιβαλισμού (ή αλλιώς «ο θάνατός σου, η ζωή μου»).

Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού είναι αγώνας όλων μας!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ!
ΟΧI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ! 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΡΙΤΗ 12 ΜΑΡΤΗ 
6 μμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ναζιστικά πογκρόμ σε τοξικοεξαρτημένους


Δεν έχει τελειωμό η ακροδεξιά και αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης των τοκογλύφων η οποία διολισθαίνει σταθερά προς τον ολοκληρωτισμό. Διαβάζουμε σε μέσα ενημέρωσης ότι το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση μαζικής «περισυλλογής» τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων, με σκοπό τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα και την καταγραφή τους. Προς επίτευξη δε του σκοπού τους ζήτησαν τη συνεργασία του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία τρέχουν λες και είναι υπάλληλοι της αστυνομίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ενημερώνουμε τους «αφελείς» υπαλλήλους του ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ ότι εαν το κράτος ενδιαφερόταν για την αντιμετώπιση του «προβλήματος των ναρκωτικών» δεν θα ανέθετε στην αστυνομία την «περισυλλογή» τοξικοεξαρτημένων ούτε θα έκανε υποτιμητικές αναφορές περί «αναβάθμισης του κέντρου της πρωτεύουσας». Την τελευταία φορά που η αστυνομία και το ΚΕΕΛΠΝΟ ασχολήθηκε με άτομα τοξικοεξαρτημένα είδαμε να διαπομπεύονται άρρωστοι άνθρωποι και να παρελαύνουν σαν τρόπαια της ακροδεξιάς ρητορικής του Λοβέρδου σε εξώφυλλα εφημερίδων. Με τη συνεργασία τους οι οργανισμοί αυτοί ουσιαστικά συνεισφέρουν στο φακέλωμα τοξικοεξαρτημένων και όχι στη θεραπεία τους.

Δηλώνουμε πως οι τακτικές καταγραφής, στοχοποίησης, περιθωριοποίησης και απαξίωσης ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου κομματιού του πληθυσμού όπως οι τοξικοεξαρτημένοι μας βρίσκουν αντίθετους. Δε θα συνηθίσουμε την υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην οποία επιδίδεται μετά μανίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία και οι κυβερνήσεις των τραπεζιτών. Οι τακτικές της μαζικής προσαγωγής, καταγραφής και (προσωρινού έστω) εγκλεισμού των κατ'αυτούς «αντικοινωνικών στοιχείων» δεν θα περάσουν. Τα αντικοινωνικά στοιχεία αυτής της κοινωνίας είναι το κεφάλαιο, οι πολιτικοί του υπηρέτες  και οι δυνάμεις καταστολής και πρέπει να αγωνιστούμε για να απαλλαγεί η κοινωνία από αυτά τα βαρίδια και όχι από άρρωστους συνανθρώπους μας. Αλλωστε οι ντίλερ και οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών που θησαυρίζουν πουλώντας θάνατο κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κι αλήθεια τι απέγιναν οι αξιωματικοί του σώματος Δίωξης Ναρκωτικών που πιάστηκαν προ ολίγων εβδομάδων με ποσότητες ναρκωτικών;

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ
ΠΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στους κατοίκους της Χαλκιδικής

 
Εδώ και χρόνια ο στρατός και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας εκπαιδεύονται στην καταστολή «εξεγέρσεων» και «κοινωνικών αναταραχών εντός κατοικημένων περιοχών». Η τρικομματική κυβέρνηση σύμπραξης ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων και σοσιαληστών έκρινε προφανώς ότι ήρθε πλέον η ώρα να εφαρμοστούν στην πράξη τα σεμιναριακά μαθήματα των δυνάμεων ασφαλείας.

Στη Χαλκιδική, το κράτος έχει εξαπολύσει μια μετωπική σύγκρουση -προσομοίωση πολέμου- στους κατοίκους.

Εισβάλλει σε σπίτια σπάζοντας πόρτες, κάνει εφόδους στα σχολεία ρίχνοντας δακρυγόνα στα προαύλια, αρπάζει με τη βία 15χρονα παιδιά και κάνει προσαγωγές χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν. Ζητά αυθαίρετα (και με τη γνωστή «ευγένεια» της Ασφάλειας) τη λήψη DNA χωρίς να υπάρχει καν συγκεκριμένη κατηγορία για αξιόποινη πράξη. Ρίχνει χημικά σε συγκεντρωμένους κατοίκους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, την ελευθερία του οικογενειακού ασύλου και την αξιοπρεπή ζωή που απειλείται από τη σχεδιαζόμενη λειτουργία μεταλλίων χρυσού στην περιοχή. Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» αρνείται ακόμα και τον διάλογο με τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες ενώ η γελοία ανακοίνωση της αστυνομίας αποδίδει τα αναπνευστικά προβλήματα των κατοίκων όχι στη ρίψη χημικών αλλά «στην καύση ελαστικών» από τους αγωνιζόμενους κατοίκους. (ευτυχώς υπάρχουν και τα ντοκουμέντα όπως το βίντεο που ακολουθεί).

Η εξελισσόμενη τις τελευταίες μέρες επιχείρηση τρομοκρατίας των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ στην Ιερισσό είναι το πιο πρόσφατο αλλά και το πιο ενδεικτικό δείγμα της εκτροπής της κυβέρνησης προς τον αυταρχισμό. Ο Σαμαράς, ο πιο ακροδεξιός πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα μετά τη Χούντα, υπόσχεται στους «σωτήρες» και δανειστές της Ελλάδας ότι «η επένδυση στις Σκουριές θα προχωρήσει με κάθε κόστος». Προφανώς, στο ενδεχόμενο κόστος της επένδυσης, έχουν συνυπολογιστεί και οι «παράπλευρες απώλειες» που έχει κάθε πόλεμος: οι ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε τα λεφτά είναι πράγματι πολλά για την καναδική El Dorado, για τον έλληνα Μπόμπολα και για όσους άλλους θα τσιμπήσουν κέρδη από την εξόρυξη χρυσού και τη συνακόλουθη καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση του βιοτικόύ επιπέδου των κατοίκων.

Η πολιτική τάξη υπηρετεί πειθήνια τα (πολύ μεγάλα) συμφέροντα της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ και δεν διστάζει να αποκαλύψει, λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης, το αληθινό της πρόσωπο. Ο αυταρχισμός έχει κάνει από καιρό αισθητή την παρουσία του στην καθημερινότητά μας: διαπόμπευση συλληφθέντων που θυμίζει εμφυλιοπολεμικό ρεβανσισμό, επιχείρηση σκούπα στους μετανάστες, επίταξη απεργών, ένοχη ανοχή στις νεοναζιστικές συμμορίες και τις δολοφονικές εφόδους χρυσαυγιτών.  Η πιο σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα,  η πιο εξοντωτική φορολογική πολιτική, η καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας και ο εκτοπισμός 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στο περιθώριο της ανεργίας και της εξαθλίωσης συνθέτουν εδώ και τρία χρόνια τη ζοφερή πραγματικότητα. Η εικόνα της τυραννίας συμπληρώνεται με αστραπιαία ταχύτητα από την εκτεταμένη επιχείρηση επιβολής του τρόμου σε όσα κομμάτια της κοινωνίας αντιστέκονται, αντιδρούν και εξεγείρονται.

Η κυβέρνηση έχει την προστασία των ξένων εντολοδόχων της, τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και την «εθελοντική» συνεισφορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (εξαπάτησης, αποχαύνωσης και προπαγάνδας).  Εμείς έχουμε για όπλα την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την ανάγκη για αντίσταση στη βαρβαρότητα.

Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποκύπτουμε
Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας
Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας
Πολεμάμε για όσα μας ανήκουν



*Εδώ το βίντεο της επέμβασης των ΜΑΤ στην Ιερισσό:

http://youtu.be/U48gwBN-qy8