Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ούτε χώρος,  ούτε ανοχή στους φασίστες
(και τους αβανταδόρους τους)
Ζούμε την εποχή του κυρίαρχου λόγου των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης. Με κυβερνητικές διαταγές καταστέλλεται κάθε φωνή που αντιδρά στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη μνημονιακή καταλήστευση της ζωής μας. Στη ζοφερή καθημερινότητα πασχίζουν να βρουν πρόσφορο έδαφος τα ναζιστικά απόβλητα. Και το βρίσκουν στα διαπλεκόμενα μίντια που δεν αφιερώνουν ούτε σπιθαμή στις φωνές αντίστασης και αλληλεγγύης αλλά δίνουν άπλετο χώρο στην ακροδεξιά, εθνικιστική και ρατσιστική προπαγάνδα. Μια ματιά στο Πρώτο Θέμα του Θέμου ή τις εκπομπές του Τράγκα πείθει και τον πιο δύσπιστο.
Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον βρήκε θέση ένα νεοναζιστικής έμπνευσης «δημιούργημα» στη νεοσμυρνιώτικη εφημερίδα ‘‘τα Επίκαιρα’’. Το ποιηματάκι με τον εύγλωττο τίτλο «με λες φασίστα» απευθύνεται σε όλους εμάς που αποκαλούμε φασίστες τους... φασίστες.
Άλλωστε οι συντάκτες του αποδέχονται πλήρως την πολιτική τους ταυτότητά ενώ στον επίλογο απειλούν με (γνώριμο) θρασύδειλο ύφος όσους απορρίπτουν το φασισμό, το ναζισμό κι όλα τα παρακλάδια του.  Το ίδιο ακριβώς κείμενο έχει αναρτηθεί εδώ και πολλούς μήνες στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής ενώ τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί σε πολλές φασιστοφωλιές στο διαδίκτυο. Αυτό το ανυπόγραφο κείμενο διάλεξε λοιπόν ο Γιώργος Νικάκης να τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στην εφημερίδα του αναλαμβάνοντας προφανώς την ευθύνη της επιλογής του.
Αποφασίσαμε ως αντιφασίστες να αναζητήσουμε αυτές τις ευθύνες. Ζητήσαμε από τον κ. Νικάκη να τον δούμε κάποιο μεσημέρι στο γραφείο του. Εκείνος δέχθηκε, μόνο που κάλεσε και την αστυνομία για να «συζητήσει» μαζί μας κι έβαλε τους αστυνομικούς σε θέση συνηγόρου να μας μεταφέρουν τους όρους που έθετε για το διάλογο. Τον τρόμαξε, μας είπε, η παρουσία 15 ανθρώπων έξω από το γραφείο του. Προφανώς δεν έχει συνηθίσει να κάνει διάλογο με πολλούς κι ας διατρανώνει την αγάπη του στη δημοκρατία. Εστω κι έτσι δεχτήκαμε να κάνουμε διάλογο μαζί του. Τον ακούσαμε αρχικά να λέει ότι «δεν είναι φασιστικό το κείμενο» και μετά να προσπαθεί να καλυφθεί με παιδικές δικαιολογίες. «Το έβαλα τελευταία στιγμή για να κλείσω τα κενά στην εφημερίδα» ήταν μια από αυτές. Κάπου ανάμεσα στα μισόλογα μας είπε ότι θεωρεί «κατόρθωμα» τη δημοσιοποίησή του και ότι ήθελε να διαπαιδαγωγήσει τους αναγνώστες του προβάλλοντας «ένα ακραίο κείμενο». Όμως ούτε στιγμή δεν τον ακούσαμε να παραδέχεται το προφανές: ότι το κείμενο είναι απλώς μια άθλια φασιστική προπαγάνδα. Με την ίδια «τόλμη» υπερασπίστηκε και την περικύκλωση μας από την αστυνομία και τις ασφαλίτικες ερωτήσεις στις οποίες υποβληθήκαμε από αυτούς που έχρισε διαμεσολαβητές. Αποσιωπώντας όλα αυτά βρήκε το… θράσος να «καταγγείλει» με υποτιμητικά σχόλια την Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης Ενάντια στο Φασισμό-Ρατσισμό-Κρατική Καταστολή αλλά και συλλήβδην «διάφορες αριστερές κινήσεις και αναρχοαυτόνομους» που τόλμησαν να αντιδράσουν στο κατάπτυστο περιεχέμενο της εφημερίδας του.
Ας μας χαρακτηρίσει όπως θέλει κι αυτός κι όσοι ακόμα ενστερνίζονται ναζιστικές ιδέες και ρατσιστικές πρακτικές ή απλώς υπερασπίζονται το «δικαίωμα» των φασιστών να αποκτούν δημόσιο λόγο και προβολή στα μέσα ενημέρωσης. Εμείς ξεκαθαρίζουμε  ότι στην εποχή μας δεν χωράει ούτε αφέλεια, ούτε ουδετερότητα. Καθένας μας οφείλει να παίρνει ξεκάθαρη θέση. Κι η δική μας βρίσκεται απέναντι στη ρατσιστική μισαλλοδοξία, τις φασιστικές συμμορίες που μαχαιρώνουν μαθητές Λυκείου και μετανάστες εργάτες και σε όσους πουλάνε πατριωτισμό για να κρύψουν το θαυμασμό τους στις χούντες, στις εξορίες, τους δοσίλογους,  τα τάγματα ασφαλείας, τα ναζιστικά πογκρόμ και τις κτηνωδίες των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Αν τα ''Επίκαιρα '' επιμένουν ότι όλοι αυτοί δεν είναι φασίστες, εμείς είμαστε απέναντί τους και καλούμε όλους τους Νεοσμυρνιώτες να πάρουν θέση δείχνοντας στη συγκεκριμένη εφημερίδα αυτό που της ταιριάζει: έμπρακτη και ολοκληρωτική απαξίωση.
Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης
Ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό, Κρατική Καταστολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου