Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΙΜΕΝΟ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ!

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το Νοέμβρη του 1973 οι τρεις αυτές λέξεις έγιναν σύνθημα στα χείλη χιλιάδων εργαζομένων και φοιτητών. Ήταν οι τρεις λέξεις με τις οποίες εκφράστηκε ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία, ενάντια σε ένα καθεστώς δηλαδή που είχε αφαιρέσει κάθε δημοκρατική ελευθερία, που ήταν βουτηγμένο στις μίζες και τις κομπίνες, που στηριζόταν από τις ΗΠΑ και που χτυπούσε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Οι Συνταγματάρχες είχαν εγκαθιδρύσει από το 1967 ένα απολυταρχικό καθεστώς που έστελνε στην εξορία όποιον δεν συμβιβαζόταν με τα γελοία ιδεώδη της Χούντας και βασάνιζε με  φρικτό τρόπο στα κρατητήρια της Ασφάλειας όποιον αντιστεκόταν και πάλευε για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σήμερα, 39 χρόνια μετά, τα συνθήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα.

ΨΩΜΙ
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ με τα Μνημόνιά τους ισοπεδώνουν την κοινωνία. Οι πολιτικές τους αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Από τη μια έχουμε απανωτούς φόρους για το λαό, κόψιμο μισθών και συντάξεων, αύξηση της ανεργίας (55% στους νέους!), μείωση του κοινωνικού κράτους. Από την άλλη απανωτές φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές, συνεχείς ενισχύσεις για τους Έλληνες και ξένους τραπεζίτες. Μια συνεχής επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, στις ίδιες μας τις ζωές δηλαδή, για να πληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε και δεν ευθυνόμαστε γι' αυτό!

ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέσα σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τη γλιτώσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης (είπαμε, για να μη χάσουν τα κέρδη τους οι τραπεζίτες) τα σχολεία δεν έχουν δάσκαλους και καθηγητές, δεν έχουν θέρμανση, τα βιβλία αποτελούν… πολυτέλεια, τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση και μέσα στις αίθουσες στοιβάζονται 25-30 μαθητές. Αλλά και στα πανεπιστήμια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Και εκεί σχολές δεν έχουν να πληρώσουν… το ρεύμα, οι φοιτητές θα πρέπει να αγοράζουν τα συγγράμματά τους, ενώ και η καθιέρωση των διδάκτρων πλησιάζει. Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Στην προσπάθειά τους να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα προσπαθούν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης. Γι' αυτό και τον τελευταίο καιρό η καταστολή έχει αυξηθεί και οι δημοκρατικές μας ελευθερίες περικόπτονται με συνοπτικές διαδικασίες. Έχουμε και λέμε: βασανιστήρια σε αντιφασίστες στη ΓΑΔΑ, σπάσιμο μαθητικών καταλήψεων από τα ΜΑΤ, χημικά και δακρυγόνα σε κάθε διαδήλωση, διώξεις σε δημοσιογράφους. Κυβέρνηση και Τρόικα θέλουν να σβήνουν κάθε «φωτιά» αντίστασης, κάθε αγώνα, κάθε κινητοποίηση. Αλλά δεν θα τους περάσει! Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους και να διεκδικούμε!

Η Χρυσή Αυγή στα σχολεία μας; ΟΥΤΕ ΑΠ' ΕΞΩ!
Η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική συμμορία που ονειρεύεται καθεστώτα όπως αυτό της Χούντας. Πρόσφατα μάλιστα βουλευτής της μας αποκάλυψε ότι μέλη της θα κάνουν επισκέψεις στα σχολεία για να εξασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί… η «τάξη» ενόψει 17ης Νοέμβρη! Ότι δηλαδή δεν θα γίνει καμιά κινητοποίηση και καμιά κατάληψη! Η Χρυσή Αυγή παίζει για άλλη μια φορά το ρόλο του μπράβου του συστήματος. Γιατί πως αλλιώς λέγεται κάποιος που ο μόνος λόγος που θέλει να εμφανιστεί στα σχολεία είναι για να μην γίνουν αγώνες, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα αντισταθούμε, ότι δεν θα αντιδράσουμε σε όσα μας καταστρέφουν τις ζωές μας; Εμείς λοιπόν τους λέμε ότι είναι ανεπιθύμητοι! Και τους φωνάζουμε:

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!
ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου